wtorek, 10 stycznia 2017

Gluten



Gluten
Wszechobecny, znany nam nie od dziś gluten. Mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmieni. Dodawany do wielu produktów jako wzmacniacz smaku. Ma również działanie uzależniające (wzmaga apetyt).
Nietolerancja glutenu jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.
Warto go wyeliminować w moim mniemaniu ograniczyć nawet przy braku nietolerancji. Ograniczyć ponieważ śladowe ilości mogą być wszędzie. Samopoczucie szybko zaczęło mi się poprawiać. Przestałam jeść pieczywo, zero ciastek czy makaronów. Zamiast chleba suchary kukurydziane, makaron ryżowy, początki były ciężkie.
Pamięć mi się poprawiła, koncentracja o niebo lepsza, umysł się oczyścił.
Mina pani endokrynolog bezcenna kiedy czytałam jej wyniki przeciwciała z ponad 6 tysięcy na 1300. Chyba widać dużą różnicę, tsh trochę niskie ale stoi w miejscu.Spadek przeciwciał ewidentnie świadczy o tym, że ograniczenie glutenu daje efekty. Tu znajdziesz artykuł z wynikami przed leczeniem

Gluten w żywności

Niektóre produkty spożywcze w diecie bezglutenowej można podzielić na:
  • naturalne: komosa ryżowa, amarantus, kasza jaglana, gryka, ziemniaki, bataty, ryż, kukurydza, soja, proso, fasola, groch, tapioka, chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok.
  • otrzymane w wyniku modyfikacji żywności zawierającej gluten: skrobia pszenna bezglutenowa.

Gluten mogą zawierać takie produkty jak:
  • wyroby garmażeryjne, mielone mięso, parówki, pasztety, wędliny.
  • słodycze: nadziewana czekolada, cukierki, piwo, śmietany, jogurty, serki, desery
  • leki.
Trzeba jednak pamiętać by robić to rozsądnie, zastępować produkty innymi bogatymi w minerały, by nie nabawić się niedoboru żelaza i witamin z grupy B. Warto ustalić dietę z dietetykiem.

Dlaczego kiedyś gluten nie szkodził tak jak dziś ?

Kiedyś chleb był robiony na zakwasie, co pozwalało strawić i wchłonąć gluten bez problemu. W dzisiejszych czasach produkty są nafaszerowane chemią i rzeczą oczywistą jest to, że nie tylko gluten wpłynął i wpływa na nasz układ trawienny.
Druga sprawa pszenica nie jest taka jak kiedyś. "Dawniej pszenica mogła stanowić podstawę diety, ponieważ była łatwo dostępna i zawierała więcej błonnika niż glutenu, inaczej niż jej współczesne odmiany mające służyć do tworzenia wysoko wydajnych wypieków. Dzisiejsze bułeczki mają być więc pulchne, a ciasta - bez zakalców, tego niewątpliwie domaga się rynek. Tyle tylko, że tego rodzaju pszenne wypieki są produktami pozbawionymi wartości odżywczych, mają dużo kalorii i węglowodanów prostych, ale nie dostarczają energii potrzebnej do pracy. Nie sycą, jedynie zapychają. Wypieki z takiej mąki powodują problemy gastryczne, zaparcia i wzdęcia, bo puchną w żołądku, rozpychając go, i błyskawicznie się trawią. Szybko stajemy się po nich głodni, więc sięgamy po kolejne porcje.
Producenci prześcigają się w tworzeniu coraz to nowych odmian, które będą się same piekły. Ludzie żyjący w biegu w pewnym momencie zachłysnęli się jedzeniem, które można łatwo i szybko przygotować. Postanowiliśmy ulepszyć naturę! Nowe bułeczki nie wymagają gryzienia, zupy w proszku - gotowania, kiełbasa zamiast mięsa zawiera gluten, a jogurty zagęszcza się skrobią modyfikowaną. Jest więcej, taniej, ale na pewno nie lepiej.
Dopiero badania pokazały, co tak naprawdę kryje się w zupkach instant, hamburgerach czy deserach z papierka, jakie choroby powoduje taka dieta i jakie konsekwencje czekają tych, którzy oparli na nich swoje menu. Cukrzyca, hipercholesterolemia czy nadciśnienie to tylko niektóre z możliwych powikłań. Jedzenie stało się naszym wrogiem, a produkty wysoko przetworzone są dla naszego organizmu prawdziwą katastrofą" - pisze Magdalena Makarowska.



źródełka:
www.poradnikzdrowie.pl

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    O mnie

    30 letnia bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Niecały rok temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

    Starsze posty

    [recentposts]

    Losowe posty

    [randomposts]