poniedziałek, 9 stycznia 2017

Jak oczyścić jelita czyli pierwszy krok do zdrowia



Dieta ani suplementacja nie jest skuteczna, jeśli mikro i makroelementy nie są przyswajane w odpowiednim stopniu przez organizm. Dzieję się tak, ponieważ w naszych jelitach zalegają złogi, które blokują możliwość wchłaniania mikro i makroelementów przez kosmki jelitowe.
Żeby zmienić ten stan, należy zacząć od oczyszczenia jelit.

Przewlekłe zaparcia są poważnym problemem. Jeżeli nie zadbamy o oczyszczenie swoich jelit, wraz z upływem czasu coraz więcej pozostałości treści pokarmowych będzie zalegać i blokować jelita.
Jelita są silnie ukrwione, przez co gromadzące się tam toksyny w połączeniu z nieszczelnością jelit powodują ciągłe zatruwanie organizmu. Sposobów na odczyszczenie jelit jest wiele, ale nie każde może nam odpowiadać. Przedstawiam parę sposobów, możemy wybrać kilka lub pozostać przy jednej, zależnie od naszych predyspozycji:
  • Kefir - powinno się pić przez cały dzień. Kefir hamuje rozwój bakterii i oczyszcza mikroflorę, dzięki temu pozwala odbudować naturalne środowisko jelit. (Ja czasem pije, nie mam reakcji jak po mleku)
  • Siemie lniane - jest naturalnym sposobem na oczyszczenie jelita grubego z toksyn. Dawkowanie od 1 do 3 łyżeczek dziennie, przez okres około 3 tygodni. Ja polecam z sokiem lub wodą
  • Zioła przeczyszczające i rozwalniające - kruszyna pospolita, prawoślaz lekarski, rącznik pospolity, rzewień dłoniasty (korzeń), szakłak pospolity, śliwa tarnina (kwiat).
    Z tego co wyczytałam, wiele osób ma problemy z zaparciami - ja na szczęście nie doświadczam tego problemu, a wręcz przeciwnie😊
  • Woda -  przynajmniej 2 litry. Zachęcam do picia większej ilości!
  • Kiszonki - w przypadku osób nie jedzących nabiału (zakwas buraczany, ogórki, kapusta)
  • Czosnek - dużo osób stosuje profilaktycznie 2-3 ząbki na tydzień, ja osobiście bym uważała, czosnek w nadmiarze szkodzi jelitom i uszkadza ich florę.
  • Soki świeżo wyciskane z warzyw i owoców - substancje czynne zawarte w soku z owoców i warzyw zaczynają się utleniać po około 30 minutach, dlatego tylko świeżo wyciśnięte owoce wspierają nasze zdrowie. Zalecane składniki: burak, pokrzywa, jabłko, marchew, imbir, pietruszka, szpinak, cytryna, grejpfrut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

30 letnia bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Niecały rok temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

Starsze posty

[recentposts]

Losowe posty

[randomposts]