środa, 1 lutego 2017

Bezglutenowe kruche ciasto z ananasem


Przychodzą takie dni, kiedy nie potrafię o niczym innym myśleć, jak o czymś słodkim. Staram się unikać gotowych mieszanek bezglutenowych, ale mieszanka z firmy Celiko po raz drugi wpadła mi w ręce i muszę przyznać, że ciasta wychodzą pyszne.
Przygotowałam kruche ciasto z świeżym ananasem pod pierzynką. Gotowa mieszanka bezglutenowa może zawierać alergeny: soję, mleko, orzeszki ziemne, orzechy laskowe. Ostatnio wyczytałam, że przy Hashimoto powinno się unikać soi ponieważ utrudnia wchłanianie jodu. Mam jednak luźne podejście do produktów zawierających śladowe ilości soi ponieważ jej ilość jest znikoma, przez co nie wpływa ona negatywnie na nasz organizm.
Nie jest to produkt który stosuje codziennie lecz drugi raz w ciągu 8 miesięcy 😊😉.
Ciasto smakuje rewelacyjnie, a ananas świetnie się komponuje z kruchym ciastem i pianką z białek. Lekkie bardzo delikatne i mokre ciasto sprawia, że trudno się mu oprzeć.
Składniki jakie nam są potrzebne oprócz mieszanki to: jajka, masło, sól, owoce, cukier waniliowy, cukier biały lub ksylitol.
Przepis i instrukcje jak przygotować ciasto znajdziecie na odwrocie opakowania.
Smacznego ! 😎

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

30 letnia bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Niecały rok temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

Starsze posty

[recentposts]

Losowe posty

[randomposts]