Od początku istnienia ludzkości w diecie zawsze występowało mięso, pra ludy zbieracko-łowieckie zdobywały pożywienia poprzez zbieranie jadalnych roślin i polowanie na zwierzęta. Pierwsze ludy nie posiadały umiejętności łowieckich, zdobywały mięso padłych zwierząt lub upolowanych przez inne drapieżniki.
Mięso jest ważnym czynnikiem naszej diety ponieważ przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. Ciężko go zastąpić innymi składnikami, ale oczywiści jest to możliwe jeśli robimy to świadomie i z głową, wiedząc do jakich niedoborów prowadzi wykluczenie mięsa z diety.Skupmy się jednak na korzyściach jakie niesie ze sobą, ponieważ nie jestem wegetarianką i pewnie nią nigdy nie zostanę.
Przy zakupie mięsa warto się zastanowić nad dobrym źródłem, ci którzy mają okazję kupić go od gospodarza lub z małych ubojni, gorąco polecam tak zrobić.
WARTO PRZECZYTAĆ
Składniki odżywcze :
![]() |
Na zdjęciu moje ostatnie działo gluten free |
Żelazo 2,5mg/100g, źródło: wołowina, cielęcina, umożliwia transport tlenu w naszym organizmie.
Cynk 3,8mg/100g, źródło: wołowina, szczególne zapotrzebowanie u kobiet w ciąży i karmiących.
Witamina B1 1mg/100g źródło: mięso wieprzowe, witamina B1 jest potrzebna do prawidłowej przemiany węglowodanów. Zwiększone zapotrzebowanie u osób palących papierosy, pijących dużo kawy i herbaty.
Witamina B12 1,4mg/100g, źródło; mięso, ryby, jajka, kobalamina (B12) zawiera kobalt, który reguluje produkcje czerwonych ciałek krwi. Ważny uczestnik w tworzeniu DNA oraz przemiany węglowodanowej i tłuszczowej
Witamina B2 wzmaga procesy odpornościowe, usprawnia układ nerwowy. Niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych. Najwieksza ilość znajduje się w mięsie cielęcym (0,3 mg w 100 g). Mięso wieprzowe i wołowe zawiera jej 0,2 mg w 100g, a mięso indyka i kurczaka 0,15 mg w 100g . Zawartość witaminy B2 w rybach waha się od 0,04 mg w 100g do 0,3 mg w 100g
Zapraszam również do obejrzenia wywiadu z dietetyczkami na temat odżywiania w chorobie Hashimoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz