wtorek, 2 maja 2017

Czerwona cebula, baron witaminowy, który powinien znaleźć się w każdej diecie

Wyciskacz łez pełen aromatu i witamin. Informacje o właściwościach i domowych sposobach na wykorzystywanie cebuli są przekazywane z pokolenia na pokolenie i chyba każdy zna mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie.
Cebule używam prawie codziennie, po pierwsze dlatego ze mi niesamowicie smakuje a po drugie świetnie uzupełnia smaki potraw i zup.


Jakie są korzyści ze spożywania czerwonej cebuli ?


Cebula czerwona nie jest tak popularna jak biała ale jej właściwości są tak samo dobre i korzystne.
Działa odkwaszająco na organizm i przeciwzapalnie - dzięki molekułą siarki, które zwiększają aktywność makrofagów odpowiadających za naszą odporność oraz reakcje zapalne. Cebula zmniejsza ilość kwasów w organizmie dzięki antyoksydantom, które również działają przeciwzapalnie.

Im mniejsza kwaśność płynów w organizmie tym mniejsze jest ryzyko powstania stanu zapalnego w organizmie. Działanie substancji zawartych w czerwonej cebuli wzajemnie się uzupełniają.
Chorując na Hashimoto możemy być narażeni na insulinoodporność, cebula pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, ma też działanie bakteriobójcze i usuwają toksyny z organizmu. U większości pacjentów chorujących na Hashimoto gospodarka węglowodanowa jest zaburzona i występuję podwyższony poziom cukru we krwi, szczególnie gdy ma się dużą nadwagę. Warto więc mieć pod kontrolą spożywanie cukru, starając się zarazem wzbogacać swoją dietę o składniki wspomagające jego obniżenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

30 letnia bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Niecały rok temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

Starsze posty

[recentposts]

Losowe posty

[randomposts]