Tagliatelle zawsze było moim flagowym daniem. Nie znam osoby, której to nie posmakowało! Zdarzało mi się jeść tagliatelle przygotowanych na wiele sposobów, jednak najbardziej zasmakowało mi tagliatelle z kurczakiem bądź indykiem.
Uwielbiam jajeczne makarony a ostatnio udało mi się znaleźć bezglutenowe tagliatelle w Lidlu i na dodatek smaczne :)
Bezglutenowe tagliatelle z kurczakiem w pesto i sosem kremowym z dodatkiem gorgonzoli...
Składniki:
- makaron tagliatelle
- pesto z bazylii
- piersi z indyka lub kurczaka
- cebula
- śmietana
- ser gorgonzola
- pieprz
- sól
- świeża bazylia
- ser parmezan
- olej kokosowy
- balsamico dla chętnych 😋
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy (lub innym wybranych przez Was), następnie wrzucamy uprzednio przyprawione i pocięte w kostkę piersi z kurczaka lub z indyka - ja zazwyczaj gotuje dla dwóch, wiec wrzucam dwie piesi (każda po około 70-100 gramów).
Dodajemy pokrojoną w talarki lub kostkę cebulę. Pamiętajmy, że piersi z indyka potrzebują o wiele więcej czasu na patelni niż piersi z kurczaka.
Dodajemy pokrojoną w talarki lub kostkę cebulę. Pamiętajmy, że piersi z indyka potrzebują o wiele więcej czasu na patelni niż piersi z kurczaka.
Następnie zalewamy uprzednio zahartowaną śmietaną.
Mając wolną chwilę, można ugotować makaron jajeczny (około 5 minut).
Na sam koniec, gdy nasza zawartość patelni jest dobrze wymieszana, dodajemy w drobnych kawałkach ser gorgonzola oraz świeżą bazylię.
Po wymieszaniu i podgotowaniu, gdy konsystencja stanie się aksamitna, można zakończyć gotowanie.
Gotowe danie na talerzu posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy sosem balsamico - palce lizać!👌👌👌
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz