sobota, 24 lutego 2018

Warzywna bezglutenowa tortilla, palce lizać !

Gdy byłam dzieckiem, warzywne dania nie wchodziły w grę! Niemal każde dziecko, nie cierpi zdrowego, zielonego jedzenia :)
Smaki się zmieniają, nogi rosną, a człowiek czasem mądrzeje ;) W mojej diecie na dzień dzisiejszy zdecydowanie jest więcej warzyw niż nabiału czy mięsa.


Przetestowałam ostatnio gotowa mieszankę mąk z Celiko, aby zrobić pyszne placki na tortillę.
W sumie wyszły podobne do naleśników, ale bardziej zbite. Z gotowej mieszanki można również zrobić makaron, ale ja osobiście nie próbowałam.

Mogę stwierdzić, że zwykła mąka gryczana czy ryżowa sprawdza się równie dobrze jak gotowa mieszanka.

Warzywna bezglutenowa tortilla

Skład:


  • Jedno opakowanie mieszanki mąk celiko
  • jajko
  • olej kokosowy
  • oliwa
  • cebula
  • majonez
  • ketchup
  • mieszanka warzywna meksykańska (ja kupuje gotowe mrożone, jesli ktoś ma ochotę na własną kompozycję to jak najbardziej - czerwona papryka, kukurydza, czerwona fasola, zielony groszek, żółta papryka) - na szczęście, ta które wybieram nie posiadają konserwantów oraz innych substancji
  • świeży szpinak
  • ser feta
  • słonecznik łuskany, pestki z dyni, sezam i siemię lniane 
  • przyprawy; zioła, sól, pieprz


Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste: smażymy nasze naleśniki wedle instrukcji, która jest zamieszczona na opakowaniu. Jeśli skusimy się na własną mąkę np. gryczaną zapraszam tutaj i zobacz przepis.

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i wrzuceniu jej na rozgrzaną patelnie, w miedzy czasie przygotowujemy resztę warzyw, a następnie dodajemy do zeszklonej cebuli.
Całość przyprawiamy według uznania i podduszamy aż zrobi się miękkie.
Gdy nasze warzywa się duszą, możemy przygotować szpinak z oliwą i fetą, dodając do niego zioła oraz mieszankę ziaren jakie mamy i jakie lubimy.
Gdy już wszystko będzie gotowe, zabieramy się za sos którym posmarujemy nasze placki. Ja bardzo lubię mieszankę majonezu i ketchupu Roleski. Co ciekawe, ketchup markowy Roleski, który jest pakowany w "standardowe" małe opakowanie, nie jest robiony z koncentratu a z samych pomidorów i nie ma w nim ukrytych substancji - w przeciwieństwie do "dużej" pól litrowej wersji tego ketchupu.
Proporcja ketchupu 2/3 na 1/3 majonezu.


ZAPAMIĘTAJ

! Gdy producent podaje, że coś jest zrobione z  koncentratu (lub innego półproduktu) oznacza to, że nie musi podawać z czego jest zrobiony koncentrat. To znaczy, że może być zrobiony z wszystkiego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Na początku 2016 roku zdiagnozowano u mnie Hashimoto - od tego czasu, moje życie zmieniło się o 180 stopni. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *