sobota, 3 marca 2018

Szybki i prosty przepis na bezglutenowe drożdżówki palce lizać :)

Niestety kiedy okazało się, że nie mogę spożywać produktów zawierających gluten, w odstawkę poszedł chleb, makaron, ciastka, ciasteczka, drożdżówki itd... Mimo, że często słodkich wypieków nie jadłam, jest mi żal, kiedy patrząc w sklepie na półki z apetycznymi produktami, niestety z większości trzeba się na "już" pożegnać.


Jako, że jestem osoba kreatywną, która ma wiele zajęć, nie zawsze mam czas by samemu kombinować nad wypiekami. Dlatego korzystam od dzwona z gotowych mieszanek ciast.
Niestety w większości słodkich ciast zawierają masę cukru, dlatego takie dobrocie goszczą w naszym domu bardzo rzadko.

Przykładowy skład mieszanki to :
skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, cukier, skrobia ziemniaczana modyfikowana, mąka ryżowa, pektyny, drożdże suszone, sól.
Mieszanka może zawierać soję, mleko, orzeszki ziemne lub orzechy laskowe.

Jak to mówią coś za coś, ale jak mam cierpieć całą noc z powodu drożdżówki z piekarnii, to zdecydowanie wolę wybrać taką gotową mieszankę.
Oczywiście - jak ktoś ma więcej czasu może sprobować sam pomieszać mąki, ja tym razem spasowałam ;-)

Do wykonania drożdżówek potrzebujemy


  • Mieszankę mąk na ciasto (200g)
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 30 g oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • budyń
  • mleko
Dla chętnych kruszonka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła
Jeśli skorzystacie z koncentratu na ciasto drożdżowe, na odwrocie znajdziecie 3 opcje, czyli 3 przepisy. Pierwszy na ciasto drożdżowe z owocami, drugi na drożdżówki a trzeci na pyszne racuchy z jabłkami.

fot. celiko.com.pl

Wykonanie


Do miski przesypać mix mąk, dodać cukier waniliowy, wbić jajka i wlać ciepłe mleko (max 30 stopni). Ważne by mleko nie było zimne, bo później ciasto może mieć problem z wyrośnięciem.
Ciasto należy wyrabiać, aż do uzyskania gładkiej masy, na końcu wlej tłuszcz. Naszą gotową masę podziel na mniejsze kawałki i uformuj z nich kulki i układaj na nasmarowanej blaszce w większych odstępach. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 min. 
Ugotuj budyń na gęsto i pozostaw do wystudzenia a z podanych składników zrób kruszonkę.
Na środek drożdżówki nałóż łyżkę budyniu i posyp kruszonką.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni i piecz w nim drożdżówki około 20 min.



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Na początku 2016 roku zdiagnozowano u mnie Hashimoto - od tego czasu, moje życie zmieniło się o 180 stopni. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *