wtorek, 10 lipca 2018

Frappe z owocami

Gorąc ostatnio dał się nam we znaki, a teraz przyszło chwilowe ochłodzenie. Teraz znowu przyszły gorące dni, wiec z tej okazji zachęcam do przygotowania napoju kawowego według mojego przepisu.


W moim przypadku, używam kawa bezkofeinowej o średnim stopniu wypalenia, jeżeli chcecie, możecie zastosować także kawę zbożową typu "inka". Do kawy dodam mleko bez laktozy.
Jeżeli macie ochotę na kawę bezkofeinową, zwróćcie uwagę w jaki sposób dana firma pozbywa się kofeiny - ja używam ekspresu na aluminiowe kapsułki. Wiele osób nie ufa tej formie kawy myśląc, że w środku jest sama chemia lub rozpuszczalna kawa - otóż nie, w tym przypadku znajduje się normalna, zmielona kawa. Firma zapewnia, że kofeiny pozbywa się w sposób naturalny, tj. maczając i płucząc wodą ziarna, bez dodatków chemicznych.


Do wykonania Frappe potrzebujemy :


  • Szklankę 300ml
  • 2 kostki lodu
  • porcja kawy od 50 - 100 ml
  • gałka lodów waniliowych
  • mleko do uzupełnienia
  • 2 truskawki

Przepis przygotowania:


Do szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy świeżo zaparzoną kawę (najlepiej z ekspresu ciśnieniowego), dodajemy gałkę lodów i uzupełniamy spienionym na zimno mlekiem.
Na wierzch mlecznej piany, wrzucamy pokrojone truskawki... Teraz można zacząć się delektować przepysznym Frappe!

Ps: Jeśli ktoś nie posiada spieniacza do mleka, można wrzucić dwie kostki lodu do butelki dodać mleko, zakręcić butelkę i mocną nim wstrząsać przez chwilę, aż się spieni :) chyba, że ktoś posiada shaker barmański - takie rozwiązanie też sprawdza się wyśmienicie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Na początku 2016 roku zdiagnozowano u mnie Hashimoto - od tego czasu, moje życie zmieniło się o 180 stopni. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *