niedziela, 23 września 2018

Curry Nuts czyli Curry z orzechami - przepis na sycące i łagodne curry

"Przygotuj się na dokładkę!" Tak właśnie nazwałabym to danie, bo smak był tak niesamowicie smaczny. Nazwa jest automatyczną radą " zrób więcej " ;-)



Danie dla czterech osób


  • 300-400 gramów ryżu naturalnego lub basmanti 
  • Dwie średniej wielkości piersi z kurczaka
  • Puszka mleka kokosowego
  • 70-100 gramów orzechów nerkowca
  • Papryka słodka, papryka ostra, pieprz, pieprz ziołowy, sól, gotowa mieszanka curry
  • Czosnek
  • Opcjonalnie pędy bambusa



Sposób przygotowania:


  • W pierwszej kolejności (najlepiej minimum 1-2h wcześniej) wsadzamy puszkę z mlekiem kokosowym do lodówki, by zgęstniała i powstała kokosowa "śmietanka"
  • Następnie usuwamy wszelkie zbędne tłuszcze z piersi kurczaka, a następnie kroimy w kostkę. 
  • Tak przygotowanego kurczaka obsypujemy dużą ilością papryki słodkiej, niewielką ilością zmielonej soli oraz świeżo zmielonego pieprzu ziołowego. Oczywiście, jeżeli lubicie ostrzejsze dania, możecie zmieszać paprykę słodką z ostrą, lub dodać trochę kuminu dla zmiany smaku.
  • Wrzucamy kurczaka do małej miseczki, dodajemy 1/4 objętości puszki zestalonej "śmietany" z kokosa, wciskamy przez praskę kilka ząbków czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby powstała "pasta" z przypraw oraz mleka kokosowego, która "oblepia" naszego kurczaka. Następnie pozostawiamy na czas przygotowania kolejnych składników - im dłużej tym lepiej, dzięki temu dajemy szanse przyprawą "przejść" odpowiednio w mięso.
  • Kolejnym etapem jest rozpoczęcie gotowania ryżu naturalnego lub basmanti - to zależy jaki smak ryżu lubimy. Zazwyczaj czas gotowania tego typu ryżów wacha się od 30 do 60 minut. My użyliśmy ryżu basmanti, bo taki był pod ręką - ale polecam użyć go osobą, które nie przepadają za ryżem twardym, w "łupinkach".
  • Teraz możemy delikatnie poddać obróbce termicznej kurczaka. Na lekko rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka z wcześniej przygotowaną pastą - podgrzewamy ciągle mieszając. Pasta ma właściwości zbliżone do oleju kokosowego, przez co mięso nie powinno się spalić. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu! My osobiście lubimy mięso soczyste, zaś ten etap ma na celu tylko delikatną obróbkę termiczną mięsa i przygotowanie do właściwego "gotowania" mięsa w sosie.
  • Na dużą patelnie typu wok wlewamy pozostałą część puszki z mlekiem kokosowym, wsypujemy dowolną ilość gotowego curry oraz zmielone orzechy nerkowca (użyliśmy blendera). Podgrzewamy na dużym ogniu około 1 minuty, ciągle mieszając tak, by sos stał się jednorodny. Następnie wrzucamy naszego wstępnie przygotowanego kurczaka i przykrywamy przykrywką i zmniejszamy ognień. Pamiętajmy o tym, aby co jakiś czas zamieszać!
  • Dusimy tak kurczaka do momentu, aż mięso będzie gotowe. Dzięki temu, mięsko będzie soczyste.
  • Przygotowujemy kopki ryżu oraz miseczki z naszym sosem i kurczakiem. Możemy dodać też pędy bambusa.
  • Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Na początku 2016 roku zdiagnozowano u mnie Hashimoto - od tego czasu, moje życie zmieniło się o 180 stopni. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *