czwartek, 22 sierpnia 2019

Jajecznica na wodzie

Jakiś czas temu, (czytaj dawno) wrzuciłam relację na instagram ze zdjęciem dwóch jajecznic, jedna w formie tradycyjnej - smażona na patelni, druga gotowana na wodzie z przyprawami ala zupka ;)
Zrobiłam ankietę, i o dziwo wynik nie był taki jednoznaczny. Jednak mimo w miarę wyrównanych wyników, tradycyjna smażona jajecznica wygrała.
Spróbujcie sami zrobić taką jajecznicę na wodzie i przekonajcie się sami, nie ograniczajmy się !




Skład:


  • 300 ml wody
  • łyżeczka masła
  • pomidor średniej wielkości
  • szczypiorek
  • kiełbaska chorizo- opcjonalnie  (dodaję ją ze względu na naturalny skład)


Przyprawy:

  • płaska łyżeczka papryki słodkiej (wędzonej, ostrej - wedle uznania )

Szczypta lub dwie ;)

  • soli
  • pieprzu
  • kurkumu
Oczywiście jeśli lubicie inne przyprawy, tez są mile widziane! Eksperymentujcie! Do odważnych świat należy, a najlepiej pochwalcie się rezultatem. 

Wykonanie

Odmierzoną porcję wody gotujemy w garnku wraz z masłem i przyprawami, dodajemy pokrojony pomidor bez skórki oraz kiełbaskę jeśli mamy ochotę. Wlewamy do gotującego wywaru przygotowane wcześniej jajka rozmieszane w garnuszku, chwile gotujemy, mieszamy i gotowe. Szczypiorek możemy dodać w trakcie gotowania lub bezpośrednio na talerzu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Bardzo rozgadana i uparta kobieta. Tak bym mogła opisać siebie w wielkim skrócie. Na początku 2016 roku zdiagnozowano u mnie Hashimoto - od tego czasu, moje życie zmieniło się o 180 stopni. Co dzień odkrywam i czytam coś nowego na temat mojej choroby. Chciałabym się tutaj z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i opiniami.

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *